Shopping cart

Subtotal: $4398.00

View cart Checkout

Server (Sunucu) Sistemleri Kurulumları

Server (Sunucu) Sistemleri Kurulumları

SUNUCU NEDİR?
Sunucu, bilgisayarları tek bir ağda toplamak, veri akışını hızlı ve kesintisiz bir biçimde sağlayabilmek için kullanılan ağlardır. Sunucu kavramının bir diğer ismi de server olarak biliniyor. Sunucular sanal ve fiziksel olmak üzere ikiye ayrılırlar. Fiziksel sunucular donanım çerçevesinde şirketlerin özel alanlarını oluştururken, sanal sunucular daha çok, bulut (cloud) teknolojisini kullanarak yapılmaktadır.Sunucular, bilgisayar teknolojilerinde istemcilerin yani kullanıcıların ulaşmak istedikleri noktalardır. Bu bölüme ulaşma yetkisi olan kişiler dosya paylaşımı, e-posta servisleri gibi birçok hizmeti kullanabilirler. Sunucular amaçlarına göre ayrılırlar. Örneğin bir sunucu üzerinde web sitesi varsa web sunucusu, e-posta servisi varsa e-mail sunucusu gibi isimler alır.

SUNUCU KURULUMU NASIL YAPILIR?
Sunucu kurulumu kavramını ele alırken sanal ve fiziksel server konularını ele almak gerekmektedir. Çünkü sanal sunucular kısa süreler içerisinde kurulabilirken, fiziksel (donanım) serverlar biraz daha uzun işlemler gerektirebilir. Çünkü fiziksel sunucu belirli bir plan dahilinde kurulumu gerçekleşir.Sanal sunucular ise kısa süreler içerisinde kurulur. Bunun temel sebebi ise, Linux veya Windows temelli hazır bir imaj üzerinden tüm işlemler gerçekleşebilir.

SERVER TÜRLERİ NELERDİR?

File Server (Dosya Sunucu) : Bir network üzerinde kullanıcıların ortak kullandıkları dosyaların bulunduğu sunucu bilgisayara verilen isimdir.

Database Server (Veri tabanı Sunucu): Veri tabanı hizmetleri vermek için oluşturulan sunuculardır . İstemciler veri tabanı sunucuları üzerinde verilen yetkiye bağlı olarak çeşitli SQL ifadelerini kullanabilirler. Örneğin, SQL Server, MySQL veya Oracle en çok bilinen veri tabanı sunucularıdır.

Web Server (Site Yayınlama Sunucusu): İnternet üzerinde bulunan web sayfalarının depolanmasında ve istekte bulunan kullanıcılara bu sayfaların gönderilmesinden sorumludur.

Proxy Server (Vekil Sunucu): İnternet erişimi sırasında kullanılan bir ara sunucudur. İnternete erişecek bilgisayar proxy server üzerinden çıkış yapar. Böylece çok fazla ziyaret edilen bir sayfa proxy server ön belleğine alınarak istekte bulunan bilgisayara ön belleğinden web sayfasını göndererek erişim hızını artırır.

DNS Server (DNS Sunucusu): Domain Name System yani alan adı sisteminde bulunan kayıtları ve domain yönlendirmelerini saklamak için kullanılırlar. Ağ üzerinde bir domain için IP adresi bilgisine ihtiyaç duyduğumuzda DNS sunucusu üzerinden sorgulatarak bulabiliriz.

SMTP Server (SMTP Sunucusu) : Simple Mail Transfer Protocol yani basit Mail transfer protokolu olan servis tüm mail geliş gidiş trafiğini, sunucular arasındaki mail iletişimini yürütür. Mail göndermek veya almak istediğimizde SMTP Sunucusu tarafından yapabiliriz.